PÅGÅENDE

Aktuella projekt

 

GULFEN

IMG_9534Gulfen är en dokumentär pjäs om möten i det nya Europa, och som tar temperaturen på humanismen av idag. Pjäsen är sprungen ur en svensk-afghanistansk-syrisk-estnisk-gotländskmylla. Peter Sundberg och jag, har följt en liten avfolkningssocken på 900 invånare, och dess transformation sen den dag då 100 asylsökande personer placerades där med mat och skratt och barn och enorm energi. Det är vackert, drastiskt, smärtsamt och kärleksfullt i en enda röra när svenska bönder och kamelskötare från arabiska öknen möts i handling och projekt. Allt otippat, och livet rör sig 360 grader, när starka händer och bebisar och liv och afghanska odlingssätt kommer till. När Gulfmacken blir en mysplats, när bibelsamtalen blir en aktionsgrupp, när biblioteket sprudlar av liv, när ”urgotlänningar” som förträngt sitt ursprung får kontakt med sina båtflyktsminnen från andra världskriget, eller när gudstjänsten blir till tros-samtal i en fiskebod…
Nu. Drygt två år senare står de första utvisningarna för dörren, med skräck och tårar, inte minst för barnen. Och samtidigt finns mycket galghumor och rörande situationer av ömsesidig kärlek och omsorg, allt det som lyft en hel bygd, kan det stängas igen? Vi är mitt i skeendet – allt som händer fram till manusleverans kan bli en del av pjäsens båge…

IMG_9852

18a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KIATAK
är en långfilm jag gått in och ut ur under större delen av mitt yrkesliv – och släppt oräkneliga gånger, den är en logistisk utmaning  - förutsättningen är att den realiseras på plats. Nordgrönland är mitt andra hem och en del av mitt hjärta. Mina söner är till hälften inuit och har sina rötter här.

hav kiatak_lågupplöst 0055 foto yjKIATAK 

I tö uppenbaras det dolda

Långfilm under utveckling.
Manus av Ylva Julén / Utveckling av Mikael Södersten, Wilderness Films, New York

En bottenfrusen kvinnlig kärnfysiker på rutinjobb vid Arktis smältande inlandsis, finner en infrusen storpolitisk miljösynd på väg att hota allt liv, och måste välja mellan samvete och karriär.
KIATAK är ett verklighetsgrundat miljöpolitiskt spänningsdrama som kretsar kring ett möte mellan en skandinavisk kvinna och en grönländsk man, som båda attraheras av varandras etniska arv. Deras liv korsar varandra i skärningspunkten mellan ett multinationellt gruvprojekts jakt på arktiska rikedomar och det stundande utfallet av en katastrofal amerikansk hemlighet från kalla kriget.

KIATAK börjar där Idealisten slutade och tar oss dit Smillas Känsla För Snö inte vågade. Som i The Constant Gardener ställs en emotionellt frusen huvudpersons intellekt mot hennes känslor i en kollision mellan det förflutna och framtiden i en länge bortglömd del av världen, som plötsligt åtrås av många.

“Berättelsen har nyanserade, komplexa karaktärer och fungerar som ett prisma som kastar oss rakt in i hjärtat på den konflikt som den globala klimatförändringen orsakar. En konflikt som skär rakt igenom det unga Grönländska samhället och ekar ut genom hela vår civilisation – även om vi inte förstått det ännu.”
- Ivalo Egede, f d Kommunikationschef Tele Grönland / f.d. Chef för Grönlands TV

YlvaPolarGrill”Det största hotet är inte bara riktat mot Arktis invånare, utan mot hela planeten. Denna film måste göras nu.”
-
Henriette Rasmussen, Grönlands f.d. kulturminister

Projektet har utvecklats med stöd av EU Media/Sources, NAPA/Nordiska Ministerrådet, Kulturkontakt Nord, Filmpool Nord, Filminstitutet/Lars G Lindström, North Star Films, DVSG films och Wilderness Films New York.

YlvaIsflow

Reading i Nuuk med skådespelare och amatörer

 

 

BRÖLLOPSRESAN dokumentär teaterföreställning för Östgötateatern, som spelades 2015 och 2016. Under översättning till engelska.

BR kompr affisch

Bröllopsresan utspelar sig i Sverige och Europa här och nu. Det nygifta paret Gabriela och Marian tvingas av den ekonomiska krisen att lämna ett fungerande liv i Milano. Vi följer deras udda bröllopsresa genom ett sönderfallande Europa, på jakt efter jobb. När bilen kraschar i den ljusa, svenska sommarnatten rasar det lilla som finns kvar, och Gabriela hamnunder bron, gab gheorgica IMG_6356ar på en tiggkudde utanför Hemköp i Linköping. Nere på botten öppnar sig en värld av skam, käftsmällar, liv, död, bisarr absurditet – och starka möten. Ur kaoset formas en berättelse som handlar om kärlek, mänsklighet och överlevnadskonst i ett Sverige få känner. Pjäsen följer Gabriela, Marian och de människor de möter från sommar till östgötsk midvinter. Dialogen är autentisk.

Ostgotateatern_Brollopsresan_program_web

 

Intressant, välgjord och gripande teater
En mäktig kör av människoöden  - NT
Nytänkande, konstnärligt och gripande!
Dokumentära Bröllopsresan stark succé - KULTURSIDAN.NU
Colombine teaterförlag, info@colombine.se