OM MIG

Jag söker växelverkan och autenticitet

YlvaYlvaskugga

JAG ÄR NYFIKEN OCH GANSKA ORÄDD. Jag tycker om ärliga människor och dynamik, processer, autenticitet. Jag tycker om uttryck och kvalitet. Och kunskap. Ständigt påminns vi om att det är ur kunskap och erfarenhet som verkligt kreativa lösningar uppstår – tyckande är kul, men om vi inte gör oss omaket att utforska, förflackas vi. Kul att driva de egna projekten över stock och sten, men också befriande att bryta av, både i andras projekt och i undervisning – ta ledigt från det egna, och göra sig till ett redskap för någon annans vision -  hjälpa till att föra den framåt! Ge och ta – är det som bäst fyller på i varje fall i mina depåer!
Kloka hundar fyller också på. De tvingar oss ut i det större sammanhanget där vi levande varelser hör hemma - allt det som får stryka på foten i galopp mellan krav och deadlines.
Jag målar och fotograferar, när jag hinner, det är ett bonus. Men skriva är som att andas – ett måste. Varje dag, morron eller natt – minst en timme.

Livet har undervisat mig i tillit och svek. JagAgatsjön väljer att konstnärligt undersöka svekets natur, men i livet förhålla mig till tillit, exempelvis till varje människas förmåga. Man kan tro fram den, vilket ständigt öppnar nya dörrar och skickar in överraskningar. Passion och låga driver mig och jag trivs med att allt inte går att kontrollera, det håller oss vid liv!
I jobbet söker jag tonträff hellre än att gå den utstakade vägen, även om det ibland krävas en rejäl omväg. Mina verk ligger som regel nära det dokumentära och är beroende av att jag förvaltar tillit. I slutändan ger autenticiteten en vinst i nyans och fördjupning, det är min övertygelse.

Vad mer? Jo. Jag har en konstant dragning till kraftfull och orörd natur där människan fortfarande har sin rätta plats ;/))

 

Dye-2_2014-3

Jag skriver manus och regisserar som mitt huvudsakliga arbete. Jag älskar berättelser, en bild kan sätta igång mig, det som skevar lämnar mig inte. Så blev historien bakom det här kontoret till exemel, en långfilm - KIATAK.

Vid sidan av de egna projekten åtar jag mig gärna adaptioner, dramaturgi och manusutveckling. Jag utför även textproduktion och språkliga bearbetningar. Jag gör översättningar och subtitles. Se mer om detta under flikarna PÅGÅENDE och UPPDRAG samt FILMOGRAFI, TEATER, TEXT

 

JAG UNDERVISAR, FÖRELÄSER OCH GENOMFÖR WORKSHOPS. Som lektor i manusutveckling för film på högskolenivå, är min inriktning skrivprocesser, filmisk gestaltning, samt den yrkesöverskridande masterkursen
karaktärsutvecklingsprocesser för skådespelare, regissörer och manusförfattare.
Workshop i flowskrivning ges även för gymnasium och folkhögskola. Se vidare under flik UNDERVISNING.

Inom ramen för Fow writing Sverige genomför vi fristående workshops i flowskrivning, samt kompetensutveckling för förestag och institutioner. Se flik FLOW SKRIVNING

I RYGGEN HAR JAG biografdistribuerade och prisbelönta långfilmer med internationell distribution, samt novellfilmer och TV. Ett flertal gestaltande radioproduktioner för barn och ungdom och en stor samling radiodokumentärer.  Jag har även gjort en antologi och lärobok för högstadiet och gymnasiet om konst och litteratur Familjen – och allt om meningen med livet, på Liber förlag. Se flik FILMOGRAFI, TEATER, TEXTPRODUKTION

Min huvudsakliga funktion har varit manus och regi, men jag har varit verksam även som kortfilmsproducent. Och regiassistent – film för bland andra Suzanne Osten, och - teater för Joakim Groth.
Min dialogpartner i film har varit Staffan Julén, min bror, alltsedan vi gjorde debutfilmen Inughuit tillsammans, och den uppföljande långfilmen Livsstråk – en konstnärlig dialog som aldrig avstannat.
Min viktigaste filmmentor är filmfotografen Pelle Källberg, hans sätt att se på bild och kamerans förmåga att lägga till skikt och lager i berättelsen, och hur de allra minsta, knappt märkbara detaljerna kan vara de viktigaste. Pelle Källbergs lakoniska fråga när han tittar upp från kameran, på den producent som vill slarva över en scen som kräver fingertoppskänsla, bär jag ständigt med mig ”Jaså… men hur tänker du då. Ska det va bra eller ska det va dåligt?”

 

Jag behärskar ENGELSKA, DANSKA, samt franska till husbehov och dövas teckenspråk.
Jag har bott i Grönland, New York, Gotland, Norrköping och Stockholm.

Hämta komplett CV här>>